Kasihan saya tengok mak, hari- hari kene makan ubat tekanan darah tinggi. Bukan sikit, banyak pulak tu

Ada sekali tu waktu makan tengah hari, kami berborak-borak. Saya pun tak ingat kami berborak pasal apa tapi tiba-tiba mak bagitahu, “nanti bila mak mati nanti, kamu jaga la adik kamu ni ye”.  Tak terkunyah makanan saya dalam mulut tahan sebak. Aku belum ready lagi. ‘doktor bagitahu mak, mak kene makan ubat ni sampai mati”

Daripada haritu aku tekad, tekad nak pastikan mak faham cara nak selesaikan masalah tekanan darah tinggi dia. Aku yakin selagi mak masih hidup, selagi tu masih ada harapan untuk jadi lebih sihat

Aku mula google dan tengok ceramah-ceramah di dalam Facebook live. Ramai doktor yang aku dah follow di facebook dan di youtube, satu persatu mereka bagitahu memang kena makan ubat tekanan darah tinggi sampai bila-bila. Aku rasa stress, takkan ini penyudahnya!


Satu hari tu aku terjumpa satu live daripada seorang coach yang selalu pakai cap terbalik. Aku terdengar salah satu daripada facebook live dia yang macam mana seorang student dia, pesakit tekanan darah tinggi kini dah semakin pulih selepas ikut MEAL PLAN. Dan student tu sendiri yang mengiyakan dan menceritakan kisahnya.

“Ahh…bohonglah. Bukan doktor pun mamat cap terbalik tu” dengus hati kecil aku

Tapi aku tertanya-tanya iya ke bukan testimoni-testimoni tu. Setiap aku aku tonton facebook live coach cap terbalik tu, aku jadi semakin yakin melalui gambar-gambar yang di tunjukkan, daripada video-video testimoni di dalam facebook page dia, dan melalui komen-komen student coach cap terbalik yang membenarkan setiap satu daripada apa yang di perkatakan.

Aku terus ambil keputusan untuk mencuba MEAL PLAN untuk mak aku. Aku tekad, apa nak jadi, jadilah. Aku tak sanggup tengok mak aku makan ubat berbiji-biji setiap hari sampai boleh akibatkan kerosakan buah pinggang. Dia satu je la mak aku dalam dunia ni

Alangkah terkejutnya, dalam masa 2 minggu je aku pantau pemakanan mak berdasarkan MEAL PLAN yang coach cap terbalik ni berikan, bacaan tekanan darah mak aku semakin pulih. Macam tak percaya!

Mak, saya akan pastikan mak ikut betul-betul MEAL PLAN yang coach cap terbalik ni buatkan untuk mak. Saya nak pastikan mak tak terikat dengan ubat ni sampai bila-bila.

Saya sayang mak!

Terinspirasi dengan kisah Puan Asimah?

Hubungi kami melalui butang di bawah untuk dapatkan konsultasi