Pentingnya merujuk kepada yang seorang GURU

Siapa yang pernah rasa macam ni?

 

Pada awal dah nampak dah bibit-bibit kejayaan dalam fat loss journey. Dah boleh dah pakai baju yang kecil-kecil, orang dah mula puji, kesihatan dah makin baik. Walaupun belum capai target lagi, but the progress is there.

 

Tiba-tiba, sesuatu perkara berlaku. Terlari fokus. Atau mungkin dah seronok di hujani dengan pujian dan sibuk mengajar orang kurus, tapi kita banyak kali terlanjur. SELESA!

 

Kita mula perasan berat badan naik sedikit demi sedikit. Kita mula perasan bahagian-bahagian tertentu pada pakaian yang dulunya longgar, sekarang ni semakin berisi. Namun orang masih puji, terkenangkan bentuk badan yang duluuunya besar dan sekarang masih kecil.

For some reason kita rasa down. Berat badan dulunya 80kg, dan dah berjaya turun ke 65kg. Sekarang dah naik ke 70kg. Down, risau, takut dan malu terutamanya pada orang yang memuji kita dan orang yang kita ajar kurus sebelum-sebelum ni. Malu nak tunjuk badan, malu nak ambik gambar tanpa menghalang sesuatu di bahagian-bahagian tubuh tertentu

 

 

Siapa dapat relate? Dulu rasa macam dah OK dah. Lepas tu terasa macam kembali ke square one dan mendaki semula usaha-usaha lampau yang kita pernah lakukan untuk capai ke target berat badan pada mula-mula dulu.

Ye saya pun pernah alami macam ni jugak. Selagi kita hidup selagi tu akan di berikan ujian. For what’s worth, insyaAllah KITA BOLEH HANDLE. Chill la..

 

Its OK untuk redo semula benda betul yang kita pernah buat untuk capai target kita. Sebab kadang-kadang dalam journey yang kita tak tahu pilihan jalan yang terbaik, kita mungkin akan buat terpaksa buat u-turn dan teruskan ke arah destinasi kita.

 

Kadang-kadang dalam keadaan kita tak sedar, Allah sengaja aturkan kita sebegitu sebab Dia Yang Maha Mengetahui ada ‘tanah runtuh’ kat depan yang kalau Allah tak twist sikit plot cerita kejayaan kita tu, kita mungkin akan di timpa malapetaka. Well, kita tak tahu. Tugas kita bersangka baik kepada Yang Maha Mengetahui.

 

Itulah sebabnya kita perlukan guidance. Dalam kes travel, kita perlukan Waze, Google Maps atau simply peta kertas yang selembar tu

 

Dalam perjalanan fat loss, kita perlukan MENTOR.

Tak keadaan ni tak semestinya berlaku dalam fat loss je, tapi could be dalam life, dalam bisnes, dalam usaha kita untuk mencapai sesuatu kejayaan. Sebab selagi kita masih hidup, selagi tu la kita akan ada masalah.

Saya tak panggil dia masalah, saya panggil dia situasi. Jom sama-sama panggil dia situasi sebab bunyinya lebih positif dan rasa seolah-olah macam ada jalan keluar walaupun tak tahu nak ikut jalan mana lagi.

 

Stay strong, stay calm and collected. Stay true to yourself. Stay connected dengan Allah sebab semula jalan keluar Dia boleh berikan.

 

Yes we are strong, but we are not strong enough to challenge things that we dont fully understand until we make peace of our petulance mind and stop patronizing God.

 

لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ العَلِيِّ العَظِيْمِ

“Tiada daya dan tiada upaya kecuali daripada kekuatan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung

 

Jom join Telegram Channel NKSC untuk dapatkan semangat untuk teruskan semula berdiet walaupun pernah berjaya sebelum ni

*Sekian cryptic post for today