PERUT KEMPIS WALAUPUN BARU JE IKUT MEAL PLAN

Sayu je rasa hati lihat officemate yang terpaksa di berhentikan kerja, seorang demi seorang.

Ramai orang terpaksa di berhentikan kerja dek kerana Covid 19. Sebagai seorang majikan, satu keputusan yang berat yang harus di pikul dengan hati yang kering, aku faham, aku akur.

Aku risau kalau-kalau aku akan jadi mangsa seterusnya. Aku belum bersedia apa-apa lagi kalau aku di berhentikan kerja. Aku ada anak yang perlu aku sediakan makan pakai. 

Satu hari sambil aku susun file, aku terdengar perbualan telefon bossku, Tuan Ismail dengan seseorang, bunyinya seperti orang yang penting dalam syarikat kami

Lelaki di dalam telefon : Maaf Tuan Ismail, kita terpaksa pilih lagi beberapa orang yang perlu kita bagi notis berhenti kerja. Maafkan saya Tuan, Covid 19 betul-betul menguji kewangan syarikat.

Tuan Ismail : Hmm, tapi boss, dah ramai dah kita bagi notis. Dah tinggal beberapa orang je

Lelaki di dalam telefon : Macam mana strategi pemilihan staff untuk di berikan notis berhenti kerja?

Hatiku jadi semakin berdebar….

Tuan Ismail : Saya berikan notis kepada mereka yang ada masalah disilin dan tak perform, kemudian saya akan pilih mereka yang ada masalah kesihatan, kemudian mungkin saya akan pilih mereka yang tak cergas dan mempunyai berat badan yang berlebihan sebab dia mungkin akan jadi liabiliti syarikat nanti

Lelaki dalam telefon : Pelan yang bagus Tuan Ismail! Tuan ada nama-nama yang kita boleh berikan imuniti penerimaan notis?

Tuan Ismail : Ada tuan. Puan Azura. Saya lihat dia jadi bertambah cergas dan sihat sejak 2 minggu lepas. Badan dia pula semakin lansing dan sekarang ni lebih berkeyakinan berurusan dengan client-client high profile kita

Aku terkejut, dan fail di tangan aku hampir terlepas

Lelaki dalam telefon : Oh ya Puan Azura tu. Apa rahsia dia Tuan Ismail?

Aku tersenyum dan jawapan aku dalam hatiku, MEAL PLAN. Alhamdulillah lepas ikut MEAL PLAN betul-betul berat badanku turun 4kg dalam masa 7 hari je. Syukur aku follow Coach Shah!

Terinspirasi dengan kisah Puan Azura?


Hubungi kami melalui butang di bawah untuk dapatkan konsultasi