DIET KAYANGAN PUN MASIH TAK KURUS-KURUS

Bengang betul…

Tiba-tiba seorang wanita, Hamizah berusia 30an berdengus , sehingga jelas kedengaran di dalam sebuah klinik.

“Ting, 5487”

Mendengar dengusan itu, Puan Salbiah mula bertanya yang kebetulan duduk di sebelahnya.

“Sorry dik, adik ada masalah ke?”

Jawab Hamizah, “Hmm, ntah la kak. Period saya dah jadi tak menentu dah sejak 3-4 bulan lepas”, jawabnya. “Saya ingat saya mengandung, tapi dah check takda apa pun…” sambil menahan sebak

Puan Salbiah yang juga sedang menunggu queue untuk di panggil ke klinik cuba menangkan Hamizah yang sedang risau.

“Adik ingat lagi tak apa yang menyebabkan period adik datang tak menentu?” tanya Puan Salbiah, cuba membantu sambil menoleh ke pintu bilik doktor kalau-kalau nombornya di panggil.

“Sejak saya amalkan satu diet tu. Saya kena makan yang rebus-rebus, bakar-bakar. Saya betul-betul struggle nak amalkan diet tu. Tapi ,takkan sebab tu kot kak..” tanya Hamizah sebab confuse.

“Ting, 5488”

“Gini dik, akak pun rasa sebab diet adik ni. Dulu akak pun amalkan diet macam tu jugak, tekanan darah tinggi akak meningkat. Dah ambik ubat sampai period akak pun terganggu jugak.Tapi mujur akak amalkan MEAL PLAN daripada seorang coach ni”

“Coach? MEAL PLAN? Apa tu kak?” tanya Hamizah, seolah-olah jawapan Kak Salbiah memberikan nafas baru

“Masalah kita ni orang perempuan dik, memang senang dapat masalah kesihatan kalau salah cara makan. Jadi coach ni buatkan MEAL PLAN ikut kepada tahap kesihatan akak dulu, sampai akhirnya period akak datang balik lepas 3 minggu ikut MEAL PLAN” jawab Kak Salbiah sambil melihat kertas giliran yang tertulis 5489 tu

“Oh ye ke, alhamdulillah. Akak datang klinik ni sebab apa kak?” tanya Hamizah sebab rasa skeptikal dengan.

“Ohh…lepas dah period akak dah datang ni, tiba-tiba harini check dia tak datang balik. Check check rupanya double line” sambil menunjukkan pregnancy test. Alhamdulillah tekanan darah akak pun dah ok jgk” sambil tersenyum. “Ini baby pertama akak, dah lama akak kahwin tapi belum ada rezeki lagi. Akak excited nak check jantung baby bergerak-gerak”

Hamizah mula percaya sebab di Puan Salbiah kelihatan berumur 40an. 

“Bila dah hormon stabil ni, period pun dah datang semula, alhamdulillah melekat pulak” jawab Puan Salbiah

Ting 5489

“Sorry dik, kita jumpa lagi ye. Follow Facebook coach tu, Shah AK” lalu terus Puan Salbiah masuk ke klinik dalam keadaan yang excited




Terinspirasi dengan kisah Puan Amie?


Hubungi kami melalui butang di bawah untuk dapatkan konsultasi