Doktor keliru. Bila pesakit sembuh pada next appointment tanpa ikut preskripsi ubat

“Puan ada 2 pilihan, jaga makan atau makan ubat sampai bila-bila” kata doktor akak dengan nada yang tenang ketika appoinment aku 2 minggu lepas. Bacaan tekanan darah aku semakin meningkat dan aku mungkin boleh dapat strok atau lagi teruk bila dapat serangan jantung tiba-tiba.

“Pilihan di tangan puan”, sambung doktor akak. Lamunan akak terhenti kejap. Masa seakan-akan terhenti, seolah-olah menanti jawapan akak.

Akak tak nak makan ubat sampai bila-bila. Apa yang akan jadi pada buah pinggang dan hati akak nanti. Masalah tekanan darah tinggi akak ni dah hampir 3 tahun dah, akak cuba mengelak daripada ambik ubat. Hari tersebut akak terpojok, seolah-olah tunggu masa nak kene checkmate.

Kalini akak akur, dan terima je ubat apa yang di berikan. Namun akak sangat kuat pegangan akak tanak makan walau separuh biji pun ubat tersebut, dengan harapan jumpa satu lagi jalan terakhir untuk selesaikan masalah akak ni.

Kebetulan kawan akak, Kak Sanisah pun ada masalah tekanan darah tinggi jugak. Akak call dia, dan tanya pengalaman dia makan ubat doktor. 

Dalam perbualan kami selama 2 jam lebih tu, akak terkejut bila mana dia cakap dia tak takde lagi dah masalah tekanan darah tinggi seperti yang pernah di alaminya dulu. Bukan setakat itu je, malah masalah kesihatan yang lain pun jadi semakin pulih setelah ikut MEAL PLAN daripada Coach Shah.

Akak tanya siapa Coach Shah dan apa tu MEAL PLAN.Sanisah bagitahu yang MEAL PLAN adalah sejenis susunan jadual pemakanan yang mengikut kepada keperluan seseorang untuk turunkan berat badan dan tingkatkan tahap kesihatan. Persoalan kepada macam mana nak ‘jaga makan” seperti saranan doktor dah terjawab akhirnya.

Akhirnya akak cuba MEAL PLAN coach. Alhamdulillah, dalam masa 10 hari je tekanan darah akak kembali normal.

Kini ubat tekanan darah tinggi akak, akak buang dan next check up akak doktor menyokong untuk teruskan saja MEAL PLAN.

Adik mempunyai masalah tekanan darah tinggi dan tak pasti macam mana nak jaga makan macam yang doktor suruh??

Hubungi Coach Shah melalui butang di bawah untuk dapatkan konsultasi