Kringgg…..bunyi alarm handphoneku. Aku bangun di waktu pagi yang masih lagi hening.

“Harini aku kena cuba capai 10km jogging ni!” kata suara kecilku seolah-olah menyahut cabaran

Dulu aku tak macam ni. Dah hampir berbelas tahun rasanya aku bangun subuh lewat sehingga solat subuh lewat. Badan aku rasa berat je bila nak bangun. Malah bila letak je tapak kaki di lantai, aku rasa seperti di cucuk-cucuk. Aduh…memang rasa tak seronok.

Macam mana aku boleh berubah? Ya, soalan tu memang pernah di tanya kepadaku, berkali-kali oleh suamiku, dengan muka hairan dia.

Sebenarnya…

Aku pada awal hanya pasang niat. Tertanya-tanya kepada diriku, sampai bila nak bangun subuh lewat. Dulu aku kunci jam pada beberapa waktu yang selang hanya 5 minit, tapi tak berhasil.

Pernah juga aku letak handphoneku jauh sikit untuk paksa bangun untuk tutup alarm tu, dengan harapan boleh terus bersiap-siap untuk solat dan sebagainya. Tapi magnet katilku sangat kuat sehinggakan aku tumpas.

Betul kata orang, setiap penyakit tu datang daripada pemilihan makanan. Itulah yang pernah aku terdengar semula melalui Facebook Live Coach Shah sambil cadangkan kepada aku untuk mulakan dulu dengan MEAL PLAN. Aku akur tanpa sebarang persoalan.

Selang beberapa hari saya ikut MEAL PLAN secara konsisten, berat badanku semakin turun. Tapi yang paling ketara adalah ukur lilit pinggangku semakin mengecil dan kini dah boleh di cekak oleh tangan suamiku.

Badan aku kini rasa ringan, dan mudah untuk bangun solat subuh setiap hari pada waktunya. Tiada istilah subuh gajah lagi.

Kini aku percaya the power of niat. Kalaulah kita nak sesuatu dengan bersungguh-sungguh, insyaAllah akan di permudahkan. Yang penting kena datangkan sekali dengan usaha.

Usahaku, adalah MEAL PLAN. Memang terbaik. 

Terinspirasi dengan kisah Puan Fatty?


Hubungi kami melalui butang di bawah untuk dapatkan konsultasi